Piątek 26 kwietnia 2024 - Marii, Marzeny, Ryszarda

Kuchnia kaszubska

 

Kaszubskie potrawy

Kopytka

Kopytka

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, mąka do nagniecenia, olej do smażenia.

08.07.2009

więcej...

 
Śledzie zalewie octowej

Śledzie zalewie octowej

Potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym atrybutem tego regionu. Duże ilości ryb zasalano w beczkach na zimę do smażenia na postne dni.

Składniki:
1 kg. śledzi, 2 szkl. wody, 1 szkl. octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, cukier, sól

08.07.2009

więcej...

 
Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki:
1 kg. ryb drobnych słodkowodnych (okonie, płocie, karasie) lub ryb morskich takich jak dorsz lub łosoś, sól, ¼ l śmietany, 3 łyżki mąki, 4 l. wody, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 żółtko, 1 cytryna.

08.07.2009

więcej...

 
Prażonki

Prażonki

Składniki:
1 kg ziemniaków, 3 marchwie, 3 cebule, 30 dag boczku wędzonego, sól, pieprz, łyżka smalcu

08.07.2009

więcej...

 
Sernik „Danusi”

Sernik „Danusi”

Składniki:
1kg twarogu zmielonego, 20 dag masła, 8 jajek, 15 dag cukru pudru, 10 dag bakalii (rodzynki, skórki pomarańczy), 3 łyżki kaszy manny, 3 Łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 2 opakowania cukru waniliowego, olejek pomarańczowy.

08.07.2009

więcej...

 
Naleśniki

Naleśniki

Składniki:
2 szklanki mąki, 3 jaja, 1 szklanka mleka, pół szklanki wody, sól, cukier, olej.

08.07.2009

więcej...

 
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, woda gorąca, olej, sól
Farsz: Kapusta kiszona, grzyby, cebula, sól

18.12.2017

więcej...

 
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Składniki:
1 głowa wieprzowa, 1 golonko wieprzowe, 2 stópki wieprzowe,  4 listki laurowe, sól, pieprz, ocet,  ziele angielskie.

10.08.2009

więcej...

 

Ziemniaki z kurkami - „bulwy z kurzajami”

Składniki:
2 kg ziemniaków 1 kg kurek (grzyby), ¼ l. słodkiej śmietany, 12-20 dag boczku wędzonego lub świeżego, sól,  pieprz, koperek

10.08.2009

więcej...

 

Golce - kluski ziemniaczane

Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych, 1kg ziemniaków surowych startych na tarce,  2 jaja, 3 łyżki mąki,  boczek do okrasy,  cebula,  pieprz,  sól.

25.06.2009

więcej...

 
1 2 3 4
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl