Wtorek 26 marca 2019 - Dory, Olgi, Teodora

Kuchnia kaszubska

 

Regionalne produkty

Masło z wiejskiego mleka

Masło z wiejskiego mleka

Spędzając wakacje na Kaszubach warto przejść się do gospodarza lub do pobliskiej kwatery agroturystycznej i spytać się czy nie sprzedają swojskego masła. Masło to ma doskonałe walory smakowe i na pewno w żadnym sklepie go nie znajdziecie.

04.09.2009

więcej...

 
Swojski chleb

Swojski chleb

Jeśli wypoczywamy na kwaterze agroturystycznej to przy odrobinie szczęścia będziemy mogli spróbować swojskiego chleba, ponieważ niektóre gospodynie wypiekają pieczywo w tradycyjny sposób.

04.09.2009

więcej...

 
Tabaka

Tabaka

Tabaka jest używką bardzo popularną na Kaszubach. Natomiast prawdziwym rarytasem jest tabaka wyprodukowana przez koneserów, którzy przygotowują tabakę samodzielnie, utrzymując sposób przyrządzania w tajemnicy.

04.09.2009

więcej...

 
Żurawina

Żurawina

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo jest 137 produktem tradycyjnym z Pomorza zarejestrowanym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 28 marca 2014 r. przez Halinę Rogińską. Wcześniej na liście znalazł się produkt - żurawina z jabłkiem i chrzanem.

 

 

01.03.2015

więcej...

 
Truskawka

Truskawka

Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna  zawiera więcej cukrów, niż inne odmiany, dzięki czemu nie tylko jest chętnie jedzona prosto z krzaczka, ale też idealnie nadaje się na przetwory - dżemy, konfitury, soki. 

01.03.2015

więcej...

 
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl