Czwartek 25 kwietnia 2024 - Jarosława, Marka, Wiki

Kuchnia kaszubska

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, woda gorąca, olej, sól
Farsz: Kapusta kiszona, grzyby, cebula, sól

Wykonanie:
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odcedzić przepuścić przez maszynkę. Osobno ugotować grzyby w solonej wodzie, zeszklić cebulę razem pomielić przez maszynkę o grubych oczkach, dodać sól do smaku.

Przygotować ciasto: mąkę wysypać na stolnicę wbić jajko, dodać soli i posiekać nożem. Ugniatać ciasto dodając gorącej wody, rozwałkować. Formować kółka i nadziewać farszem zlepiając brzegi. Podawać z tartą bułką upieczoną na maśle lub słoniną albo boczkiem upieczonym.

powrót

 
Pierogi z kapustą i grzybami           - 2 Pierogi z kapustą i grzybami           - 4 Pierogi z kapustą i grzybami           - 6 Pierogi z kapustą i grzybami           - 8 Pierogi z kapustą i grzybami           - 10
 
ostatnia modyfikacja: 18 grudnia 2017
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl