Wtorek 16 kwietnia 2024 - Bernarda, Biruty, Erwina

Kuchnia kaszubska

 

Szczególnie polecamy

BABY WIELKANOCNE

BABY WIELKANOCNE

Babka gotowana

Składniki:

*1 kostka palmy * 1 szklanka cukru * 6 jajek * 1 szklanka mąki tortowej * 1 szklanka kartoflanki   * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy

Wykonanie:

Palmę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Białko ubić na sztywno  i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do specjalnej formy, zamknąć gotować w garnku z wodą około 60 min.                                              

Halina Rogińska

19.04.2011

więcej...

 

Potrawka z kurczaka - frykasy

Potrawa na PERŁĘ

Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby, 

Sos:
  5 łyżek mąki,  5 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 1/4 litra  śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynek,  kompot z agrestu,

05.10.2010

więcej...

 
Okrasa kaszubska

Okrasa kaszubska

Na "Świetego Marcina Najlepsza Gęsina" Polecamy Państwu potrawy z gęsi i kaczek. W okresie jesieni nie trudno zdobyć wiejską kaczkę czy też gęś.

08.11.2010

więcej...

 
Kaczka nadziewana z żurawiną

Kaczka nadziewana z żurawiną

Jeżeli chcecie zaimponować zaproszonym gościom, to polecamy kaczkę nadziewaną z żurawiną. Jest to brardzo smaczne i zdrowe danie, które otrzymało pierwszą nagrodę na potrawę regionalną na Pikniku Agroturystycznym.

04.09.2009

więcej...

 
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl