Czwartek 25 kwietnia 2024 - Jarosława, Marka, Wiki

Kuchnia kaszubska

 

Ziemniaki z kurkami - „bulwy z kurzajami”

Składniki:
2 kg ziemniaków 1 kg kurek (grzyby), ¼ l. słodkiej śmietany, 12-20 dag boczku wędzonego lub świeżego, sól,  pieprz, koperek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść, posolić, dodać śmietanę i wymieszać. Ułożyć na półmisku.

Kurki umyć, sparzyć gorącą wodą. Na patelni podsmażyć boczek. Dodać do boczku kurki, podsmażyć ( tylko kilka minut).

Rozgniecione ziemniaki wyłożyć na półmisek, na nie wyłożyć usmażone kurki lub w koło jak kto woli. Posypać koperkiem ziemniaki.

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 10 sierpnia 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl