Piątek 26 kwietnia 2024 - Marii, Marzeny, Ryszarda

Kuchnia kaszubska

 

Sernik „Danusi”

Sernik „Danusi”

Składniki:
1kg twarogu zmielonego, 20 dag masła, 8 jajek, 15 dag cukru pudru, 10 dag bakalii (rodzynki, skórki pomarańczy), 3 łyżki kaszy manny, 3 Łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 2 opakowania cukru waniliowego, olejek pomarańczowy.

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Łączymy z serem. Dodajemy budyń, kaszę wymieszaną z proszkiem. Pod koniec dodajemy bakalie, olejek oraz wódkę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik polewamy polewą z czekolady białej i obsypujemy startą skórką pomarańczy.                                        

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl