Czwartek 28 marca 2024 - Anieli, Kasrota, Soni

Kuchnia kaszubska

 

Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki:
1 kg. ryb drobnych słodkowodnych (okonie, płocie, karasie) lub ryb morskich takich jak dorsz lub łosoś, sól, ¼ l śmietany, 3 łyżki mąki, 4 l. wody, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 żółtko, 1 cytryna.

Wykonanie:
Ugotować włoszczyznę, dodać ryby, ziele angielskie i krótko gotować, około 10 min. by nie rozpadły.

Ugotowane ryby wyjąć z wywaru. Ugotowany wywar przecedzić by nie było ości. Obrane ryby wrzucić do wywaru zagęścić. Z mąki, śmietany i żółtka rozbijamy zawiesinę i dolewamy wolno do gotującego wywaru.

Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem. Można podawać z ziemniakami.

Nigdy nie łączymy ryb słodkowodnych z morskimi.




powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl