Sobota 20 kwietnia 2024 - Agnieszki, Amalii, Czecha

Kuchnia kaszubska

 

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Składniki:
1 głowa wieprzowa, 1 golonko wieprzowe, 2 stópki wieprzowe,  4 listki laurowe, sól, pieprz, ocet,  ziele angielskie.

Wykonanie:
Głowa wieprzowa, golonko i stópki opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i dodać listki laurowe, ugotować do miękkości. Wyjąć, obrać z kości, zmielić. Wywar przecedzić, aby nie było drobnych kości i wlać go z powrotem do garnka. Dodać zmielone mięso i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać ziele angielskie i octu według uznania.

powrót

 
Galareta wieprzowa - 2 Galareta wieprzowa - 4
 
ostatnia modyfikacja: 10 sierpnia 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl