Środa 23 września 2020 - Bogusława, Liwiusza, Tekli

Kuchnia kaszubska

 

Kaszubskie potrawy

Krupnik

Składniki:
3 l wody, włoszczyzna,  0,5kg mięsa wieprzowego lub wołowego z kością, 0,5 kg ziemniaków, szklanka kaszy jęczmiennej, pól szklanki śmietany, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz do smaku.

08.07.2009

więcej...

 

Dziadowska

Składniki:
1kg ziemniaków, 1 l maślanki, łyżka masła, łyżka mąki żytniej, 10 dkg boczku surowego, cebula, listek laurowy, sól.

08.07.2009

więcej...

 

Grochówka z kiszoną kapustą

Składniki:
3 litry wody, ½ kg mięsa wieprzowego z kością, 15 dkg boczku wędzonego, 3 marchwie, 2 cebule, ½ ziemniaków, 30 dkg kiszonej kapusty, odrobina cukru, majeranek, pieprz, sól.

08.07.2009

więcej...

 

Polewka z maślanki

Składniki:
3 szklanki wody, 1 litr maślanki, 1 marchew, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

08.07.2009

więcej...

 

Wędzony pstrąg

Składniki:
3 kg pstrąga, 0,25 kg soli kuchennej

08.07.2009

więcej...

 
1 2 3 4
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl