Piątek 11 października 2024 - Aldony, Brunona, Emila

Kuchnia kaszubska

 

Kaszubskie potrawy

RUCHANKI - RUCHANCIE

RUCHANKI - RUCHANCIE

Ruchanki - smaczne placuszki z ciasta chlebowego.

Składniki:zakwas, mąka żytnia, mleko lub woda, olej, sól, cukier. 

Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6-8 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.

HR

09.05.2013

więcej...

 

Drożdżówka kaszubska

Składniki:

4 szkl. mąki

Pół kostki masła

8 dag drożdży

½ łyżeczki proszku do pieczenia ( do kruszonki)

4 żółtka

1 jajko

Pół szkl .mleka

Pół szkl. Cukru

Rodzynki

 

 

14.12.2017

więcej...

 
BABA GOTOWANA

BABA GOTOWANA

Babka gotowana

Składniki:

*1 kostka palmy * 1 szklanka cukru * 6 jajek * 1 szklanka mąki tortowej * 1 szklanka kartoflanki   * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy

Wykonanie:

Palmę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Białko ubić na sztywno  i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do specjalnej formy, zamknąć gotować w garnku z wodą około 60 min.                                              

Halina Rogińska

19.04.2011

więcej...

 
BARANEK WIELKANOCNY

BARANEK WIELKANOCNY

Baranek wielkanocny

Składniki:

*1 szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki pudru cukru * ½  opakowania cukru waniliowego * 1 jajko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ kostki palmy * 1 łyżeczka rumu * 2 łyżki kakao * szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w mikserem. Specjalną formę wysmarować smalcem i wysypać tartą bułką. Ciasto włożyć do formy.  Piec w piekarniku o temp. 180 stopni przez 40 min.

Halina Rogińska

19.04.2011

więcej...

 

Ruchanki

Ruchanki - "Ruchancie" są to placki z ciasta chlebowego, smażone na patelni, posypane cukrem. Spożywane na ciepło.

Halina Rogińska

19.04.2011

więcej...

 
Kaczka nadziewana z żurawiną

Kaczka nadziewana z żurawiną

Danie to otrzymało pierwszą nagrodę na potrawę regionalną na Pikniku Agroturystycznym.Na Kaszubach podawana jest najczęściej w niedziele, święta i wesela.

Składniki:
1 cała kaczka; suszone jabłka (mogą być świeże) reneta; śliwki w occie; 2 łyżki żurawiny; majeranek; sól; łyżka mąki.

29.09.2009

więcej...

 
Pączki

Pączki

 

Pączki:

1 kg mąki, 10 dkg drożdży, ok1 szklanka cukru, 10 żółtek, 1 całe jajko, 0,5 kostki masła, 1/2 litra mleka, skórka z cytryny, 1 kieliszek spirytusu, litr oleju lub smalcu do pieczenia

20.02.2022

więcej...

 
Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to bardzo dobra i lekko strawna potrawa. Podawana w szczególności podczas ważnych uroczystości, lubiana przez najmłodszych. Można ją wykonywać na dwa sposoby.

Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, cukier, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby, 3 szkl. mleka, łyżka masła,woda

 

09.02.2017

więcej...

 
Masło

Masło

Masło przygotowane w maselnicy jest bardzo smaczne.

Składniki:

1 Litr śmietany kremówki

1 litr śmietany kwaśnej

08.07.2009

więcej...

 
Chleb swojski

Chleb swojski

Składniki:
1 kg maki żytniej, 1 kg maki pszennej, kostka drożdży, 1 litr mleka lub maślanki, sól
Zaczyn:
½ szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki żytniej

08.07.2009

więcej...

 
1 2 3 4
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl