Potrawka z kurczaka
Bardzo dobra i lekko strawna potrawa. Podawana W szczególności lubiana przez najmłodszych
Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, cukier, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby, 3 szkl. mleka, łyżka masła
Sos:
3 łyżki mąki, 15 dag. masła, 3 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 0,5 szkl. śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynków
I sposób przygotowania:
Kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu dodając włoszczyznę, przyprawy. Ryż zalać wodą podgotować, zalać wrzącym mlekiem, posolić, dodać łyżkę masła i wstawić do piekarnika, sam dojdzie. Stopić masło dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem zimnym mieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu.Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
Na końcu dodać sparzone rodzynki. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu.
Rosół podajemy w bulionówce do popicia.
II sposób przygotowania: ( Perła w 2010 roku)
Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby,
Sos:
5 łyżek mąki, 5 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 1/4 litra śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynek, kompot z agrestu,
Wykonanie:
Kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu dodając włoszczyznę i przyprawy. Ryż ugotować w oddzielnym garnku. Z żółtka , mąki, śmietany zrobić zawiesinę. Kurę wyjąć z rosołu do miski i dobrze przykryć by nie wystygła. Rosół przecedzić przez gęste sitko i jeszcze pogotować. Do gotującego rosołu (na małym ogniu) wlewać powoli zawiesinę mocno mieszając, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu: wyciśniętą cytrynę, cukier, sok z kompotu agrestu, sól.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.
Na końcu dodać sparzone rodzynki oraz agrest z kompotu. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę sosu podać w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu oraz agrest.
Resztę rosołu podajemy w bulionów ce do popicia.
Potrawa zdobyła I miesce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów oraz "Perłę w 2010 roku w Poznaniu
wszystkie prawa zastrzeżoneopracowała Halina Rogińska