Drożdżówka kaszubska
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z 8 dkg. drożdży, 2 łyżek mąki, łyżki cukru, ¼ szkl. mleka, wymieszać odstawić w cieplutkie miejsce do wyrośnięcia. Zrobić kruszonkę z pół łyżeczki proszku do pieczenia. 1/3 kostki roztopionego masła, pół szkl. cukru, ¾ szkl. mąki zagnieść, przygotować ciasto, przesiać mąkę przez sito, mleko, cukier, masło podgrzać do rozpuszczenia i dodać do mąki, żółtka jajo rozczyn wlać i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odstawać od łyżki, dodać rodzynki sparzone obsypane mąką, odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę, posypać kruszonką startą na tarce, piec ok. 40 min. W piekarniku o temp. 180 stopni.
Smacznego HR