Szczególnie polecamy
BABY WIELKANOCNE
Babka gotowana
Składniki:
*1 kostka palmy * 1 szklanka cukru * 6 jajek * 1 szklanka mąki tortowej * 1 szklanka kartoflanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy
Wykonanie:
Palmę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do specjalnej formy, zamknąć gotować w garnku z wodą około 60 min.
Halina Rogińska
Potrawka z kurczaka - frykasy
Potrawa na PERŁĘ
Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby,
Sos:
5 łyżek mąki, 5 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 1/4 litra śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynek, kompot z agrestu,
Okrasa kaszubska
Na "Świetego Marcina Najlepsza Gęsina" Polecamy Państwu potrawy z gęsi i kaczek. W okresie jesieni nie trudno zdobyć wiejską kaczkę czy też gęś.
Kaczka nadziewana z żurawiną
Jeżeli chcecie zaimponować zaproszonym gościom, to polecamy kaczkę nadziewaną z żurawiną. Jest to brardzo smaczne i zdrowe danie, które otrzymało pierwszą nagrodę na potrawę regionalną na Pikniku Agroturystycznym.