Kaszubskie potrawy
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 1 żółtko, sól, śliwki
Plince
Składniki:
1 kg ziemniaków utrzeć na tarce, 1 jajko, 2 łyżki mąki do posypania, sól, cukier wg uznania, olej
Kiszka kaszubska
Składniki:
2 kg ziemniaków, 10 dag kaszy gryczanej, 5 jaj, 0,5 kg słoniny wędzonej, 4 cebule, listek laurowy, ziele ang., pieprz, sól.
Rosół z kury
Składniki:
Wiejska kura, 3 litry wody, włoszczyzna, 1 cebula, natka pietruszki, pieprz, sól.
Kurczak faszerowany
Składniki:
1 duży kurczak, 5 dag rodzynek, 3 łyżeczki Vegety czerwonej, liść laurowy, ziele angielskie, sól
Przypalanka kaszubska
Serwowana od lat z okazji świąt, urodzin i wesel
Składniki: na ok. 0,5 l przypalanki
25 dkg cukru, ¼ l spirytusu, ¼ l wody, 4 ziarenka ziela angielskiego.
Nalewka Zbyszka
Składniki:
1 kg miodu, 1 litr spirytusu, 0, 75 litra wódki, ½ łyżki cynamonu
Kaszubski likier jajeczny
Składniki na ok. 0,7 l likieru:
5 żółtek, 25 dkg cukru, 1/3 l mleka, ¼ l spirytusu, 100 g koniaku lub rumu, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Zupa grzybowa z kluskami
Produkty:
3 litry wody, włoszczyzna(marchew, por, seler, korzeń pietruszki), 0,5 kg kości wieprzowych, 5 dkg suszonych borowików, sól i przyprawa do smaku, 0,5 szklanki śmietany 18% słodkiej, natka pietruszki.
Kartoflanka - żuchel
Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dkg boczku wędzonego, włoszczyzna, cebula, listek laurowy, ziele, sól, pieprz.