Kaszubskie potrawy
Kopytka
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, mąka do nagniecenia, olej do smażenia.
Śledzie zalewie octowej
Potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym atrybutem tego regionu. Duże ilości ryb zasalano w beczkach na zimę do smażenia na postne dni.
Składniki:
1 kg. śledzi, 2 szkl. wody, 1 szkl. octu, ziele angielskie, listek laurowy, cebula, cukier, sól
Zupa rybna
Składniki:
1 kg. ryb drobnych słodkowodnych (okonie, płocie, karasie) lub ryb morskich takich jak dorsz lub łosoś, sól, ¼ l śmietany, 3 łyżki mąki, 4 l. wody, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 żółtko, 1 cytryna.
Prażonki
Składniki:
1 kg ziemniaków, 3 marchwie, 3 cebule, 30 dag boczku wędzonego, sól, pieprz, łyżka smalcu
Sernik „Danusi”
Składniki:
1kg twarogu zmielonego, 20 dag masła, 8 jajek, 15 dag cukru pudru, 10 dag bakalii (rodzynki, skórki pomarańczy), 3 łyżki kaszy manny, 3 Łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wódki, 2 opakowania cukru waniliowego, olejek pomarańczowy.
Naleśniki
Składniki:
2 szklanki mąki, 3 jaja, 1 szklanka mleka, pół szklanki wody, sól, cukier, olej.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, woda gorąca, olej, sól
Farsz: Kapusta kiszona, grzyby, cebula, sól
Galareta wieprzowa
Składniki:
1 głowa wieprzowa, 1 golonko wieprzowe, 2 stópki wieprzowe, 4 listki laurowe, sól, pieprz, ocet, ziele angielskie.
Ziemniaki z kurkami - „bulwy z kurzajami”
Składniki:
2 kg ziemniaków 1 kg kurek (grzyby), ¼ l. słodkiej śmietany, 12-20 dag boczku wędzonego lub świeżego, sól, pieprz, koperek
Golce - kluski ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych, 1kg ziemniaków surowych startych na tarce, 2 jaja, 3 łyżki mąki, boczek do okrasy, cebula, pieprz, sól.