Kaszubskie potrawy
Krupnik
Składniki:
3 l wody, włoszczyzna, 0,5kg mięsa wieprzowego lub wołowego z kością, 0,5 kg ziemniaków, szklanka kaszy jęczmiennej, pól szklanki śmietany, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz do smaku.
Dziadowska
Składniki:
1kg ziemniaków, 1 l maślanki, łyżka masła, łyżka mąki żytniej, 10 dkg boczku surowego, cebula, listek laurowy, sól.
Grochówka z kiszoną kapustą
Składniki:
3 litry wody, ½ kg mięsa wieprzowego z kością, 15 dkg boczku wędzonego, 3 marchwie, 2 cebule, ½ ziemniaków, 30 dkg kiszonej kapusty, odrobina cukru, majeranek, pieprz, sól.
Polewka z maślanki
Składniki:
3 szklanki wody, 1 litr maślanki, 1 marchew, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól.