Kaczka nadziewana z żurawiną
Danie to otrzymało pierwszą nagrodę na potrawę regionalną na Pikniku Agroturystycznym.Na Kaszubach podawana jest najczęściej w niedziele, święta i wesela.
Składniki:
1 cała kaczka; suszone jabłka (mogą być świeże) reneta; śliwki w occie; 2 łyżki żurawiny; majeranek; sól; łyżka mąki.
Przygotowanie:
W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.
Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.
Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa.