Piątek 19 kwietnia 2024 - Alfa, Leonii, Tytusa

Kuchnia kaszubska

 

Kurczak faszerowany

Składniki:
1 duży kurczak, 5 dag rodzynek, 3 łyżeczki Vegety czerwonej, liść laurowy, ziele angielskie, sól

Zalewa: 1 litr wody gotowanej, 1 łyżka Vegety, (ocet, sól do smaku), 6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
Wytrybować kurczaka – rozłożyć i rozklepać. Mięso posypać Vegetą i rodzynkami. Zawinąć w gazę i związać dosyć ściśle nitką. Gotować w osolonej wodzie około ½ godziny. Do wody dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ostudzić, rozwinąć z gazy. Pokroić w plastry i układać na półmisku. Zalać zalewą, udekorować.

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl