Czwartek 25 kwietnia 2024 - Jarosława, Marka, Wiki

Kuchnia kaszubska

 

Zupa grzybowa z kluskami

Produkty:
3 litry wody, włoszczyzna(marchew, por, seler, korzeń pietruszki), 0,5 kg kości wieprzowych, 5 dkg suszonych borowików, sól i przyprawa do smaku, 0,5 szklanki śmietany 18% słodkiej, natka pietruszki.

Wykonanie:
Ugotować wywar z jarzyn i kości, dodać namoczone  dzień wcześniej borowiki,, osolić, gotować 0,5 godz. Na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać śmietanę i przyprawić do smaku, dodać kluski i posypać pietruszką.

Zupa jest również smaczna zpodgrzybka.

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl