Piątek 19 kwietnia 2024 - Alfa, Leonii, Tytusa

Kuchnia kaszubska

 

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Bardzo dobra i lekko strawna potrawa. Podawana W szczególności lubiana przez najmłodszych

Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, cukier, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby, 3 szkl. mleka, łyżka masła

 

Sos:
3 łyżki mąki, 15 dag. masła, 3 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 0,5 szkl. śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynków

I sposób przygotowania:

Kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu dodając włoszczyznę, przyprawy. Ryż zalać wodą podgotować, zalać wrzącym mlekiem, posolić, dodać łyżkę masła i wstawić do piekarnika, sam dojdzie. Stopić masło dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem zimnym mieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu.Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Na końcu dodać sparzone rodzynki. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu.

Rosół podajemy w bulionówce do popicia.

II sposób przygotowania: ( Perła w 2010 roku)

Składniki:
Kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, 3,5 szkl. ryżu/ na 4 osoby, 

Sos:
  5 łyżek mąki,  5 szkl. rosołu, sok z cytryny, cukier, 1/4 litra  śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynek,  kompot z agrestu,

Wykonanie:

Kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu dodając włoszczyznę i przyprawy. Ryż ugotować w oddzielnym garnku. Z żółtka , mąki, śmietany zrobić zawiesinę.  Kurę wyjąć z rosołu do miski i dobrze przykryć by nie wystygła. Rosół przecedzić przez gęste sitko i jeszcze pogotować. Do gotującego rosołu (na małym ogniu) wlewać powoli zawiesinę mocno mieszając, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu: wyciśniętą cytrynę, cukier, sok z kompotu agrestu, sól.             

Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Na końcu dodać sparzone rodzynki oraz agrest z kompotu. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę sosu podać w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu oraz agrest.

Resztę rosołu  podajemy w bulionów ce do popicia.

Potrawa zdobyła I miesce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów oraz "Perłę w 2010 roku w Poznaniu

wszystkie prawa zastrzeżone

opracowała Halina Rogińska

 

powrót

 
Potrawka z kurczaka - 2 Potrawka z kurczaka - 4 Potrawka z kurczaka - 6 Potrawka z kurczaka - 8 Potrawka z kurczaka - 10 Potrawka z kurczaka - 12
 
ostatnia modyfikacja: 9 lutego 2017
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl