Piątek 29 marca 2024 - Marka, Wiktoryny, Zenona

Kuchnia kaszubska

 

Przypalanka kaszubska

Serwowana od lat z okazji świąt, urodzin i wesel

Składniki:
na ok. 0,5 l przypalanki
25 dkg cukru, ¼ l spirytusu, ¼ l wody, 4 ziarenka ziela angielskiego.

Wykonanie: (ok. 45 min.)
Na patelnię wysypać cukier i podgrzewając lekko zarumienić, dolać wodę i mieszać.

Po całkowitym wymieszaniu karmelu ostudzić, następnie wlać do butelki (karafki) i dolać spirytus. Dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pozostawić nie zamknięte w chłodnym i ciemnym miejscu na 1 dobę, potem zamknąć i odstawić na 3-5 dni.

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl