Wtorek 27 października 2020 - Iwony, Noemi, Szymona

Kuchnia kaszubska

 

Kiszka kaszubska

Składniki:
2 kg ziemniaków, 10 dag kaszy gryczanej,  5 jaj, 0,5 kg słoniny wędzonej,  4 cebule,  listek laurowy, ziele ang., pieprz, sól.

Wykonanie:
Sparzyć kaszę, ziemniaki zetrzeć na tarce z malutkimi oczkami, odcedzić, dodać jaja, posiekana cebulę, pieprz, sól, wyrobić masę, nakładać w specjalne woreczki uszyte płótna. Gotować w wodzie osolonej z przyprawami około 20 min, wyjąć zanurzyć w zimnej wodzie, pokroić na plasterki i obsmażyć na topionej słoninie, podawać z duszoną kapustą.



powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 25 czerwca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl