Wtorek 18 lutego 2020 - Konstancji, Krystiana, Sylwany

Kuchnia kaszubska

 

Chleb swojski

Chleb swojski

Składniki:
1 kg maki żytniej, 1 kg maki pszennej, kostka drożdży, 1 litr mleka lub maślanki, sól
Zaczyn:
½ szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki żytniej

Wykonanie zaczynu:
Wszystkie składniki wymieszać, poczekać aż drożdże wyrosną. Pozostałe składniki połączyć dodać zaczyn, zostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto i wyłożyć na dużą blaszkę. Wstawić do pieca chlebowego lub piekarnika na około 2 godziny o temp. około 200 stopni. Do smaku można dodać nasiona sezamu, słonecznika, dyni lub inne.

„Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty”

 „Jaka mąka - taki chleb”

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl