Poniedziałek 21 września 2020 - Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Kuchnia kaszubska

 

Pączki

Pączki

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z drożdży  z łyżką cukru i mąki i 1 szklanką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko z tłuszczem zagrzać . Ubić jajka, żółtka i cukier, dodać mleko i mąkę oraz wódkę- wszystko razem wyrobić. Następnie dodać zaczyn i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewając marmoladą  i układając na płótno wysypane mąką. Piec w głębokim tłuszczu, aż pączki będą miały złoty kolor. Ostudzone polukrować. Życzę smacznego.

 

powrót

 
Pączki - 2 Pączki - 4
 
ostatnia modyfikacja: 9 lutego 2010
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl