Piątek 29 marca 2024 - Marka, Wiktoryny, Zenona

Kuchnia kaszubska

 

Pączki

Pączki

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z drożdży  z łyżką cukru i mąki i 3 łyzki mleka . Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko z tłuszczem zagrzać . Ubić jajka, żółtka i cukier, dodać mleko i mąkę oraz spirytus- wszystko razem wyrobić. Następnie dodać zaczyn i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewając marmoladą  i układając na płótno wysypane mąką. Piec w głębokim tłuszczu, aż pączki będą miały złoty kolor. Ostudzone polukrować. Życzę smacznego.

 

powrót

 
Pączki - 2 Pączki - 4
 
ostatnia modyfikacja: 20 lutego 2022
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl