Wtorek 18 lutego 2020 - Konstancji, Krystiana, Sylwany

Kuchnia kaszubska

 

Kaczka nadziewana z żurawiną

Kaczka nadziewana z żurawiną

Danie to otrzymało pierwszą nagrodę na potrawę regionalną na Pikniku Agroturystycznym.Na Kaszubach podawana jest najczęściej w niedziele, święta i wesela.

Składniki:
1 cała kaczka; suszone jabłka (mogą być świeże) reneta; śliwki w occie; 2 łyżki żurawiny; majeranek; sól; łyżka mąki.

Przygotowanie:
W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.

Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.
Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa.

powrót

 
Kaczka nadziewana z żurawiną - 2 Kaczka nadziewana z żurawiną - 4
 
ostatnia modyfikacja: 29 września 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl