Zupa rybna
Składniki:
1 kg. ryb drobnych słodkowodnych (okonie, płocie, karasie) lub ryb morskich takich jak dorsz lub łosoś, sól, ¼ l śmietany, 3 łyżki mąki, 4 l. wody, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 żółtko, 1 cytryna.
Wykonanie:
Ugotować włoszczyznę, dodać ryby, ziele angielskie i krótko gotować, około 10 min. by nie rozpadły.
Ugotowane ryby wyjąć z wywaru. Ugotowany wywar przecedzić by nie było ości. Obrane ryby wrzucić do wywaru zagęścić. Z mąki, śmietany i żółtka rozbijamy zawiesinę i dolewamy wolno do gotującego wywaru.
Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem. Można podawać z ziemniakami.
Nigdy nie łączymy ryb słodkowodnych z morskimi.