I FESTIWAL ŻURAWINY ZA NAMI
Wielkie oklaski należą się pani Halinie Rogińskiej. Gratuluję jej i osobom, które mają zapał i chęć do działania. Jeżeli wypromujemy kolejny produkt regionalny, to my jako konsumenci, będziemy z tego powodu bardzo zadowoleni - mówił Ryszard Świlski, członek zarządu Województwa Pomorskiego. Podczas konferencji poruszono kwestię występowania i ochrony żurawiny bagiennej na terenie Kaszub, mówiono o właściwościach leczniczych,a także możliwości związane z promocją żurawiny. Zainteresowani mogli również nabyć przewodnik kulinarny pn. "Kaszubska żurawina" oraz książkę Beaty Peszko pn. "Witaminy mój sposób na zdrowie", a także darmowy pomiar tkanki tłuszczowej oraz wody metabolicznej przez Centrum Dietetyczne Naturhouse z Kościerzyny. Wszyscy mogli posmakować pyszne potrawy z żurawiną przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Klincza i Nowej Karczmy. Każdy z uzcestników otrzymał do posmakowania w prezencie produkt tradycyjny wpisany na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Najpyszniejsza okazała się zupa żurawinowa - przepis P Haliny Rogińskiej.
Po konferencji wyjazd na bagnana Kaszubskie Uroczysko poprzedzone darmowym zwiedzaniem Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie. Jestem zauroczona miejscem występowania żurawiny oraz tym , że jestem po raz pierwszy na bagnach - mówi Pani Grażynka z Katowic.
Przedsięwzięcie finansowane było przez Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 dla Województwa Pomorskiego w ramach działania Identyfikacja i analiza możliwych do przeniesienia dobrych praktyk w zakresie rozwoju obszarów wiejskich oraz przekazanie informacji na ich temat. Środki na realizację określonych zadań pochodzą ze środków wyprzedzającego finansowania Schematu III Pomocy Technicznej realizowanej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.