Sobota 20 kwietnia 2024 - Agnieszki, Amalii, Czecha

Kuchnia kaszubska

 

Krupnik

Składniki:
3 l wody, włoszczyzna,  0,5kg mięsa wieprzowego lub wołowego z kością, 0,5 kg ziemniaków, szklanka kaszy jęczmiennej, pól szklanki śmietany, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości, dodać kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Osobno ugotować w małej ilości wody grzybki, kiedy będą miękkie posiekać je i dodać do zupy. Ugotowaną zupę zaprawić  śmietaną, doprawić do smaku, dodać zieleninę.

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl