Wtorek 27 października 2020 - Iwony, Noemi, Szymona

Kuchnia kaszubska

 

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajo,  1 żółtko, sól, śliwki

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę i zagnieść z jajkiem i mąką. Dobrze wyrobić podsypując mąką by się nie kleiły do ręki.

Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraciki. Nakładać na nie śliwki, zawinąć i lepić w kulki. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Odcedzić, polać rozpuszczonym masłem. Posypać cukrem z cynamonem.                                                   

powrót

 
 
ostatnia modyfikacja: 25 czerwca 2009
derwi.pl
© Na kaszuby, Kaszuby noclegi - na-kaszuby.pl